Pirosló hunyor

A pirosló hunyor (Helleborus purpurascens Waldst. et Kit.) kárpáti növény, a Kárpátokban, Erdélyben és az Alduna vidékén élő hegyvidéki faj. A Kárpátokban sem általános elterjedésű növény nagy területeken hiányzik, ugyanakkor szigetszerű populációi Magyarország mai területén, a Bükk hegységben, a Börzsönyben, a Visegrádi-hegységben és a Pilisben élnek. Érdekesség, hogy e kárpáti növényt a Pilis és Visegrádi-hegység területén (Esztergom, Pilisszántó, Visegrád, Szentendre körül) gyűjtött példányok alapján írta le Kitaibel Pál, 1802-ben, Magyarország növényritkaságait bemutató, fő művének (Descriptiones et icones platarum rariorum Hungariae) második kötetében.  Leginkább bükkösökben, árnyas sziklaerdőkben kerül szem elé, élőhelyein a koratavasz egyik első hírnöke, első virágai közvetlenül hóolvadást követően megjelennek.

Endemizmus, kárpáti bennszülött növény – állományainak egy része a határainkon kívülre került, de a Bükkben, a Börzsönyben, a Visegrádi-hegységben és a Pilisben ma is előfordul Magyarországon.

 A pirosló hunyor (Helleborus purpurascens) első virágai közvetlenül hóolvadást követően megjelennek (Bauer Norbert felvétele)

 

A pirosló hunyor (Helleborus purpurascens) egy herbáriumi példánya, a Herbarium Carpato-Pannonicum gyűjteményünkből

 

Szerző: Bauer Norbert (Növénytár)