A bécsi döntés nyomában vándorló család

Lazányi Eszter (Talajzoológiai gyűjteménycsoport, Soklábúak gyűjteménye) és szülei 1990-ben költöztek Magyarországra Margittáról (Marghita, Bihar megye, Románia), és a forradalomhoz köthetően a család más ágai is éltek az átköltözés lehetőségével. Eredetüket tekintve viszont a korábbi generációk mind határon túliak.

A bécsi döntés és azt követően Románia átállása a másik oldalra majdnem megváltoztatta a család történetét. Eszter apai nagymamája (Pap Ilona) és húga, édesanyjukkal együtt Désről (Dej, Románia) Zalalövőre költöztek. A költözést azt tette lehetővé, hogy a bécsi döntést követően a Magyarországhoz visszacsatolt területeken élők lehetőséget kaptak Magyarországra menekülni Románia átállása után (ehhez Horthy Miklós biztosított vagonokat). Valószínűleg ott is maradtak volna felnőttkorukig, és így más irányba haladt volna a család története, de az oroszok bevonulásakor vissza kellett térniük Désre. Pár év múlva ott ismerkedett meg a leendő nagypapával, és így lettek Eszter nagyszülei.

Pap Ilona és húga kislányként Désen

Visszalátogatás Zalalövőre több, mint 50 évvel később; már nagymamaként, a legkisebb unokával (Balról jobbra: Lazányi Eszter és Pap Ilona.)

 

Szerző: Deákné Lazányi-Bacsó Eszter (Állattár)