Áfonya-zöldaraszoló

A magasabb hegységek jellegzetes fajaira hazánk kutatói mindig is úgy tekintettek, hogy élőhelyeik elcsatolásával végérvényesen eltűntek Magyarország élővilágából, és immár kizárólag a környező országokat gazdagítják. Ezért zoológus és botanikus körökben figyelemre méltó eseménynek számít és örömre ad okot, ha később egyikük-másikuk mégis előkerül a határainkon belül.

Áfonya-zöldaraszoló (fotó: Tóth Balázs)

A közelmúlt (ezredforduló) egyik ilyen eseménye az áfonya-zöldaraszoló (Jodis putata) megtalálása volt az Őrségben, az osztrák határ mellett. Ez a lepkefaj csak nagyobb áfonyásokban honos, onnan nem kóborol el; a hernyó az áfonyák leveleit eszi. A lepke viszonylag kisméretű (kb. 2 cm szárnyfesztávolságú), karcsú testű állat, könnyen fakuló világoszöld alapszíne és hullámos vonalai jól elrejtik nappali pihenőhelyén, a növények (főleg bokrok) levelein. Nyáron éjszaka a mesterséges fényforrásokra repül, leggyakrabban így lehet megfigyelni.

A Kárpátokban és az Alpokban szélesen elterjedt, a nemrég felfedezett, máig egyetlen ismert hazai állománya az alpesi populációk peremén helyezkedik el.

 

Szerző: Tóth Balázs (Állattár)