A keleti fehéraraszoló

A Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményében legalább másfél évszázadon át elfeledve lapult egy fehér színű lepke, melyet még Frivaldszky Imre gyűjtött valamikor az 1800-as években. A bacskói (ma Bačkov, Szlovákia) születésű Frivaldszky Imre volt hazánk első hivatásos zoológusa, a múzeum Természetiek Tárának munkatársa, aki rovartani munkásságával nemzetközi hírnévre tett szert Kárpát-medencei és balkáni kutatásai révén.

A keleti fehéraraszoló egyetlen ismert Kárpát-medencei példánya és cédulái. A potroha az ivarszerv vizsgálata miatt hiányzik. Forrás: Tóth Balázs, Magyar Természettudományi Múzeum

Lepkegyűjteményének katalógusából tudjuk, hogy a szóban forgó példány lelőhelye „Hungaria”. Vagyis arról a területről származik, amelynek neve 1867-től Magyar Királyság lesz, de Horvátország nélkül számítva – ez nagyjából a Kárpát-medencével egyezik meg.

A példányt hosszú időn át a tarka fehéraraszolóhoz (Scopula decorata) sorolták be, mígnem 2019-ben a múzeum lepkegyűjteményének kutatói megvizsgálták: ekkor derült ki, hogy valójában a keleti fehéraraszoló (Scopula orientalis) képviselője.

A keleti fehéraraszoló Európában csak a Krím-félszigetről és a Balkánon Macedóniától délre volt ismert, aztán 2018-ban egy román és egy erdélyi magyar lepkész megtalálta Dobrudzsa északi (romániai) részén. Ám az egész Kárpát-medencéből jelenleg csak Frivaldszky Imre példányát ismerjük, amely a Magyar Természettudományi Múzeumban található. Sajnos nem tudjuk, pontosan hol gyűjtötte Frivaldszky a lepkét, de sejtésünk szerint az Al-Duna környékén, esetleg Herkulesfürdőn, mert ezek esnek legközelebb a többi, korábban felfedezett állományhoz.

A trianoni döntéssel Magyarország szinte biztosan elvesztette a keleti fehéraraszoló élőhelyét, de magát a példányt nem.

 

Szerző: Tóth Balázs (Állattár)