Villányi télibagolylepke

Az éjjeli lepkék (főleg az araszolók és a bagolylepkék) között akad néhány olyan faj, amely csakis az év hideg időszakában, ősz végén-tél elején vagy tél végén-kora tavasszal repül.

Ezek közé tartozik a villányi télibagoly (Polymixis rufocincta isolata), amely egy Dél-Európában elterjedt lepkefaj önálló alfaja. Az egész világon csak a Villányi-hegység egyetlen domboldalán él.

Villányi télibagolylepke (fotó: Katona Gergely, Magyar Természettudományi Múzeum, europeana.eu)

Ennek a fajnak a törzsalakja (Polymixis rufocincta rufocincta) Torockón és Herkulesfürdőn honos; a trianoni döntéssel úgy tűnt, elvesztettük ezt a fajt. Csak 1974-ben találták meg a Villányi-hegységben honos alfaját magyar lepkészek.

A villányi télibagoly élőhelye egy igen száraz, délre néző meredek mészkősziklás-gyepes domboldal. Életmódja egészen a közelmúltig ismeretlen maradt: csak 2015 után derült ki, milyen mintázatú a hernyója, és az is, hogy a kutyatej a kedvence (bár néha másféle növényeket is elfogyaszt). Maga a lepke október végén és novemberben repül, a mesterséges fényt látogatja, azonban fokozottan védett, és élőhelyére is csak külön engedéllyel (vagy vezetett túrához csatlakozva) szabad belépni.

 

Szerző: Tóth Balázs (Állattár)