Erdély földigilisztáinak kutatása

Az erdélyi földigiliszta-fauna kutatásának legnagyobb alakja Victor Pop. 1903-ban született Kolozsvárott. A Kolozsvári Egyetemen végzett természettudományos tanulmányokat, később professzorként oktatott az intézményben. Az erdélyi földigiliszták kutatása mellett a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményén és számos egyéb európai gyűjteményen is dolgozott, valamint vízi kevéssertéjű gyűrűsférgeket is tanulmányozott. Zicsi András földigiliszta-taxonómus tőle tanulta a földigiliszták határozásának és rendszerezésének tudományát. Fia, Victor V. Pop eleinte talajtannal és talajtérképezéssel foglalkozott, később azonban az ő érdeklődése is a földigiliszták felé fordult: ökológiai vizsgálatokat végzett elsősorban az Erdélyi-szigethegységben, ahonnan 9 tudományra új fajt és alfajt írt le. Gyűjteményét a kolozsvári Biológiai Intézet őrzi. A magyarországi kutatókkal való együttműködése máig aktív: a közös munka gyümölcseként, amelyek elsősorban az Erdélyi-szigethegység, Máramaros és a Déli-Kárpátok faunisztikai kutatására irányultak, számos tudományra új fajt írtak le közösen az említett területekről.

Az együttműködés máig aktív: közös gyűjtőúton 2016-ban a Déli-Kárpátokban. A képen Csuzdi Csaba, Szederjesi Tímea és Victor V. Pop (fotó: Dányi László)

Victor V. Pop, kezében az Octodrilus permagnus Bihar hegységben gyűjtött, 70 cm-t is meghaladó egyede (fotó: Csuzdi Csaba)

 

Szerző: Szederjesi Tímea (Állattár)